de bh00ooo » Mie Mar 02, 2011 11:32 am
Am auzit de unul care a stat la politia de frontiera maghiara o zi pana a dus nu stiu ce bani de amenda dar nu stiu pentru ce anume era amenda aia in primul rand, deci nu sunt sigur ca era de circulatie. Stiu in schimb mai multi care au (avem) procese verbale semnate la unguri si nu ne-a venit nimic acasa de ani de zile si nici nu ne intreaba absolut nimeni de sanatate cand intram si iesim. Adevaru' e ca nici nu m-au prins demult cu vreo chestie de circulatie, nu ca as fi vreun sfant dar le-am invatat obiceiurile.
Regulile nescrise la unguri, cel putin dupa care ma iau eu:
1. linia continua e continua
2. radare mobile pe nationale sunt doar in localitati, intr-o zi normala unul la aprox 200 de km. Exceptie zonele cu limitari pentru lucrari
3. radarele fixe pe autostrada sunt semnalizate in avans cu placa atat pe stanga cat si pe dreapta, ai timp sa franezi si de la 200, daca nu dormi la volan. Mai mult pentru aia sunt puse. Radare mobile (dar si fixe) pe autostrada: daca nu ai numere de Ungaria nu iti vine nimic acasa, asta o stiu de la TV de la ei si din experienta proprie. Am trecut cu 190 pe ceas printr-unul mobil acum un an jumate. Daca nu te scoate din trafic pe loc ai scapat.
2 + 3 = 4: Contraventia la radar e ca la noi, peste 10 km/h. In zona cu limitare 80 poti merge cu 100 pe ceas si nu prea are treaba cu tine nimeni. Exceptie sunt localitatile mici, limitare 50 unde mergi cu max 65 pe ceas, daca vezi radar sau miroase a radar, vezi pct 7.
5. Nu claxonezi si nu pui faza mare in localitate
6. Nu exista proiectoare de ceata . Deloc.
7. Politia rutiera sta la supravegheat exact acolo unde ai sta si tu in locul lor: In zonele intrarilor in tara ca sa temperezi bezmeticii care uita ca au intrat in Schengen. In zonele cu lucrari la drum unde depasirea este interzisa indiferent de marcajul de pe jos. In localitati mai maricele, nu chiar fiecare sat, cu linii drepte luminate. Pe zone unde se poate da in gura dar totusi sunt limitari de un fel sau altul, ex: zona de national care se upgradeaza la autostrada si are portiuni cu 2 benzi dar nu este inca autostrada deci limitarea nu este 130 ci 90 sau 110. Si tot asa.
8. Daca esti oprit, nu raspunzi la intrebari deschise, doar la cele inchise, care accepta doar raspuns cu da sau nu. Ex: vorbiti maghiara? Da, nu, f putin, completat cu gest.La asta raspundem. Cu ce viteza circulati? La asta nu intelegem intrebarea.
9. Parcari in orase mari: Te uiti dinainte pe net si te mai orientezi la fata locului. Fiecare are alte reguli, s-ar putea sa ai surprize placute.
"Sa ai Alfa Romeo si sa tii computerul de bord in engleza e ca si cum ai manca spaghete cu hot dog". ---------- "Alfa Romeo stie cand se urca un ungur la bord." Kovacs Karoly, sculptor, 1953 - ....