Revin dupa cum am promis, desi cam cu intarziere, si anexez pe rand toate actele si ceea ce trebuie sa intreprindeti pentru a va recupera taxa de prima inmatriculare, sau dupa caz ,ceea ce a mai ramas din aceasta ( in conditiile in care dupa schimbarea legii ati recuperat diferenta de taxa intre varianta de lege 1 si 2).
1. In primul rand trebuie sa adresati o cerere in nume propriu catre Finantele locale. In acesta cerere trebuie sa le solicitati returnarea taxei, sau dupa cum am zis si mai sus, a sumei ramase dupa ce initial ati recuperat diferenta de taxa. Acesata trebuie sa fie insotitia de copii dupa chitanta cu care s-a platit taxa initial, copie dupa decizia de primire a diferentei de taxa intrea varianta 1 si 2 (daca este cazul) precum si cartea de identitate a solicitantului.
Eu nu am apelat la un avocat ci la o persoana care are contact cu cei de la Finante si care mi-a redactat actele. Mentionez ca am recuperat pe acelasi numar de dosar atat taxa mea pentru 156 cat si cea achitata de sotia mea pentru 147, dar intrucat actele respective aveau cateva lacune in exprimare, precum si cateva chestiuni eronate in continut, a trebuit acum sa le culeg in Word. Deci nu le scanez separat pe fiecare ci mai bine le copiez aici pe rand, dupa cum decurge cursul operatiunii.
2. Pasul urmator este sa asteptati de la Finante o hartie prin care sa va anunte ca nu sunt de acord cu restituirea taxei, din varii motive pe care nu are rost sa le dezvoltam.
3. In conditiile de la punctul 2, va revine deosebita placere de a formula o cerere ce chemare in judecata a clor de Administratiei Finantelior Publice. Pe acesta inca nu am redacatat-o, asa incat o sa o postez ulterior.
Odata cu cererea de chemare in judecata, va trebui neaparat sa atasati urmatoarele:
- raspunsul la cererea initiala de la Trezorerie, prin care va anunta ca nu va dau banii inapoi;
- copia dupa decizia de restituire a diferentei de taxa dintre varianta 1 si 2 (daca este cazul);
- copia dupa plata taxei de prima inmatriculare a masinii;
- cartea de identitate a masinii (CIV)
- cartea de identitate a proprietarului
Ulterior acestei fapte, o sa primiti acasa o citatie in care e inscrisa data la care va avea loc procesul.
4. Finantele vor rectiona la cererea voastra printr-o intampinare, in care vor solicita respingerea actiunii formulate de voi. Motivele sunt diverse si nu are rost sa le expunem.
5. Dupa ce au facut ei pasul 4, trebuie sa achitati o taxa de timbru in valoare de 43 RON, precum si un timbru pentru fond de 0.6 RON. Aceaste taxe trebuie achitate inainte de a va prezenta la termenul de judecata. Daca nu le achitati si nu faceti dovada platii lor la proces, atunci va respinge actiunea.
Odata cu plata acetei taxe si a timbrului mai depuneti o foaie prin care instiintati Instanta ca ati sudiat intampinarea depusa de Finante, dar ca doriti sa mergeti mai departe cu procesul si solicitati si judecarea in lipsa, in cazul in care printr-o intamplare nu va puteti prezenta.
6. Va prezentati la proces. De la Finante nu o sa vina nimeni niciodata, iar pentru proces o sa va scriu un text pe care sa il cititi atunci cand o sa va dea cuvantul.
Dupa toate astea judecatorul o sa spuna ca dosarul ramane in pronuntare, iar la termenul indicat de el aceasta se va afisa. Decizia o sa fie in favoarea voastra. Nimeni nu face recurs....
Mai aveti de asteptat inca cateva saptamani pana decizia ajunge si la Finante, dupa care va prezentati cu exemplarul vostru in original la ei si CULMEA mai faceti o cerere la ei pentru a primi banii.
Cum mai are statul obraz sa mai solicite o cerere cand voi aveti o sentinta???
Oricum mai stati inca cateva zile dupa ce aveti cererea completata, mai duceti si o copie dupa buletin si sentinta in original pe care o si retin, iar pana la urma va suna sa va ridicati banii la o data stabilita.
Avand in vedere ca dobanda fiscala este de 0.1% pe zi puteti sa mai stati cu ridicatul de bani; dobanda e super buna. De la 1 iulie 2010 insa acesata se preconizeaza sa fie 0.05%....taranii dracului....
Nu am mai mentionat ca dobanda se aplica indiferect de ceea ce solicitati voi in judecata, numai din data in care s-a depus cererea initiala de returnare a taxei la Finante. Daca voi vreti sa va mai judecati odata cu ei pentru toata perioada din momentul platii initiale pana in data depunerii cererii la Finante, atunci sunteti pe pielea voastra. Eu nu m-am mai complicat....
Va urez spor la munca, succes si sa nu uitati de mine dupa ce castigati sa dai o bere. Daca pierdeti ... nu ma oblig la nimic mai mult decat la o bere de consolare
Numai bine!